Regeneratief organiseren

Regeneratief organiseren betekent de wereld beter achterlaten dan dat je haar gevonden hebt. Simpel als idee, maar radicaal in uitvoering: dit betekent namelijk dat je niet de financiële welvaart maar het algehele welzijn bovenaan stelt: van de mensen in de organisatie, tot de grondstoffen die je verbruikt, tot de impact die je hebt op natuur en omgeving. Regeneratieve organiseren betekent dienstbaar zijn aan mens, natuur en omgeving en daar zelf ook vruchten van plukken.

Neem contact op

Regeneratief Organiseren

Van welvaart naar welzijn

 

Als wij naar de wereld om ons heen kijken, zien wij een wereld in nood: van opwarming van de aarde, tot het verlies aan biodiversiteit, de stikstof crisis en toenemende inkomensongelijkheid en polarisatie. We moeten van het gas af, een energietransitie doen en zorgen dat onze voedselketen niet in gevaar komt (zie het tekort aan graan door de oorlog in Oekraïne). Het huidige economische systeem dat zich baseert op oneindige groei op een planeet met beperkte grondstoffen is onhoudbaar geworden. We kunnen zo niet langer doorgaan: Dit vraagt om een radicaal andere manier gaan denken, werken en organiseren. 

 

Deze transitie roept vragen op. Hoe kan ik als commercieel bedrijf regeneratief zijn en tegelijkertijd mijn omzet halen? Hoe voorkom ik greenwashing? Wat betekent regeneratief organiseren voor diverse overheden?

Regeneratief organiseren: hoe doe je dat? 

Een radicaal andere manier van werken, denken en organiseren is nodig om tot een regeneratieve organisatie te komen. Een organisatie die niet langer louter geleid wordt door omzet-cijfers, procesflows en KPI’s. Door deze versimpeling ontken je als organisatie namelijk de complexe omgeving waarop je impact hebben. De regeneratieve organisatie erkent haar impact op de omgeving en heeft positieve beïnvloeding op de omgeving opgenomen in haar ambitie en kernwaarden. 

Dit is voor ons de belangrijkste stap vanuit waar wij altijd beginnen; jullie regeneratieve ambitie en waarden. Ontbreken deze, dan is de kans op greenwashing namelijk extra groot. Iets goeds doen voor de wereld -terwijl de kern van je organisatie voor vervuiling, polarisering of verkwisting zorgt- heeft niks met regeneratief te maken. Na het scherpstellen van de doelen en ambitie gaan we aan de slag met regeneratief denken, werken en organiseren op de onderstaande manier:

Mark Regeneratief Organiseren

Denken

In denken beroepen wij ons op ecologisch denken: enerzijds het besef dat elk individu verweven is met het geheel, anderzijds letterlijk de impact die wij als mens en organisatie maken op de ecologie en samenleving om ons heen.  Dit stimuleert het besef van inter-afhankelijkheid en dat we ieder een radar in een groter ecosysteem zijn. Hierin kan niemand het alleen en tegelijkertijd kan zelfs het kleinste wezen voor impact zorgen.

Samen ontdekken we wat een regeneratieve mindset is en hoe dit wellicht verschilt van de heersende cultuur in jullie organisatie. Wat is ervoor nodig om jullie regeneratieve waarde en je eigenen regeneratieve denkwijze te ontwikkelen? Hierin focussen wij ons altijd op autonomie, verbinding en competentie: de drie belangrijke drijfveren voor intrinsieke motivatie.  Wij begeleiden jullie om middels een natuur retraite, workshop-rondes, coaching en ambassadeursschap gezamenlijk de regeneratieve mindset te ervaren en te laden. 

 

Werken

Met werken staan diverse werkwijze centraal die diversiteit en inclusiviteit bevordert, experimenteren en leren centraal staat en kritisch denken en handelen omarmt. Werkwijzen zoals design thinking, scrum, lean start-up en Opgavegericht Werken zijn bruikbaar in de transitie naar een regeneratieve organisatie. Centraal staat experimenteren en radicale transparantie. Dit stelt je in staat om resultaat te leveren in een complexe, multi-stakeholder omgeving. 

Minke Regeneratief Organiseren

Organiseren

Regeneratieve organisaties zijn anders ingericht; ze zijn in staat om grenzeloos samen te werken met andere organisaties, en zij richten zich op het scheppen van een regeneratieve ecologie: een werkomgeving waarbij welzijn centraal staat en het welbevinden van mensen wordt vergroot. Daarnaast wordt er gevlochten en geweven om een ecologie van zelfsturende teams te scheppen rondom de heldere missie. Mooie voorbeelden van regeneratieve organisaties zijn Patagonia, Tony chocolonely, Bodemzicht en Wilderland (luister onze podcast Morgen organiseren we anders voor het interview met de oprichter van Wilderland).   

Wij begeleiden bestaande in hun transitie richting een regeneratieve organisatie. Onze ervaring is dat Decentralized Autonomous Organisations (DAO) een goed passende organisatievorm is. Deze biedt gedeeld eigenaarschap, flexibiliteit (ook buiten je organisatie) en radicale transparantie.

Tot slot over ons

Wij, Organize Next, zijn experts of het gebied van transitie management en organisatieontwerp. Wij begeleiden een zoektocht in het vinden van oplossingen bij complexe maatschappelijke problemen. We brengen mensen samen die de wereld beter willen achterlaten dan zij haar gevonden hebben. We helpen organisaties zichzelf regeneratief in te richten. We zijn pragmatische doeners die jouw regeneratieve ambities vertalen naar resultaten. Resultaten op het gebied van ons welzijn, onze natuur en onze omgeving. We kunnen ons niet permitteren om nog langer te wachten, en voelen de urgentie!

 

Heb jij de ambitie om duurzaamheid, regeneratie en/of welzijn te bevorderen? Dan spreken wij je graag om te verkennen hoe wij je kunnen helpen om van ambitie tot resultaat te komen! Neem dan contact met ons op.

 

Of benader ons team van regeneratieve organisatie helden Minke Buizer, Brenda Zwart en Mark Marijnissen direct.