Wat is hybride werken met Virtual Reality?

Samenwerken op afstand wordt steeds normaler. Wat biedt de werkruimte van de toekomst: werken met VR?
Date
25 oktober 2022
Author
Gidion Peters
Categorieën
  • grenzeloos samenwerken
hybride werken met VR

Welkom in de Vierde Ruimte

Samenwerken doen we tegenwoordig in drie verschillende soorten ‘ruimtes’. Allereerst hebben we het vertrouwde kantoor met bureaus. Daarnaast kennen we de thuiswerkplek die met name sinds de coronapandemie heel gewoon is geworden. En we zien de opkomst van gedeelde ontmoetings- en werkruimtes, zowel binnen als buiten kantoren. Denk aan bedrijfsverzamelgebouwen, hotels en koffiebars waar mensen flexibel samenkomen en -werken.

In de praktijk loopt het gebruik van die drie ruimtes vaak door elkaar heen. Maar, we vergeten dat er ook een vierde ruimte bestaat. Eentje die in de toekomst een grote vlucht zal nemen, namelijk: de virtuele werkplek, ook wel de vierde ruimte genoemd.

De huidige transitie in onze werkvormen is een ideaal moment om deze vierde ruimte toe te voegen aan de werkmix. De ruimte waarin presentaties, brainstorm-momenten en overleg- en andere gespreksvormen echt tot leven komen. Waar samenwerken en vergaderen echt interactief en plezierig zijn zonder dat de mensen fysiek bij elkaar zijn.

Vijf redenen waarom jij Virtual Reality moet ontdekken

  • Met Virtual Reality werk je in inspirerende virtuele omgevingen, waardoor deelnemers zich volledig kunnen concentreren op de taak en zich minder afgeleid voelen door de fysieke omgeving
  • Binnen VR maak je gebruik van 360 graden inspirerende omgevingen, kan je concepten sneller visualiseren en zit je tijdens een gesprek niet opgesloten in een Zoom-rechthoek. In plaats daarvan kan je vrij ‘bewegen’ en praten met wie je wil zonder dat anderen daar last van hebben
  • Met Virtual Reality kijken collega’s niet naar, maar zitten ze in de beleving. Dat geeft een grote boost aan de onderlinge communicatie en samenwerking
  • Maak gebruik van innovatieve productiviteitstools, zoals interactieve borden, 3D-modellen en instant design tools, die betere beslissingen faciliteren met behulp van onder andere visualisatie, simulatie, en analyse
  • Grote fysieke afstanden in een team? Met Virtual Reality creëer je een levensechte ervaring tussen mensen die fysiek ver van elkaar verwijderd zijn, waardoor er grenzeloos samengewerkt kan worden

Onze mogelijkheden

Om een idee te krijgen wat voor mogelijkheden er zijn op het gebied van hybride werken met VR, hebben wij hieronder een aantal hoofdcategorieën omschreven.

Introductie Workshop ‘Samenwerken in VR’

Met onze introductie-workshop ga je als team een dagdeel lang ‘pootje baden’ in VR. Of beter; je wordt als groep even ondergedompeld in de virtuele wereld. Hoe ziet een samenwerkruimte er dan uit? Hoe beweeg je je in deze ruimte, hoe heb je contact met elkaar en wat kun je er allemaal samen doen? We gaan de slag gaat met verschillende games en tools. We laten je ervaren hoe je samen kunt presenteren, brainstormen en concepten kan ontwikkelen. Regelmatig zien we dat deelnemers dan zelf met ideeën komen voor toepassingen van VR in eigen praktijk. Zo helpt deze onderdompeling je om samen scherp te krijgen hoe je er als team en als organisatie je voordeel kunt doen met VR, ongeacht de technische ervaring van de deelnemers. Het doel dat wij voor ogen hebben is dat jullie als team, afdeling of organisatie een bijzondere, prikkelend en enerverend dagdeel hebben in Virtual Reality. 

Traject ‘Samenwerken in VR’

Het is mogelijk om vele huidige samenwerkingsvormen ook te faciliteren met VR. Om dat te ervaren, organiseert, faciliteert en begeleidt Organize Next uiteenlopende samenwerk-sessies in VR waar mensen vanaf hun eigen werkplek aan deelnemen.

Denk aan: 

  • Vergaderingen en afdelingsbijeenkomsten
  • Ontwerp- en brainstormsessies
  • Strategie-sessies, project updates en jaarplan-bijeenkomsten
  • Sprint planningen, Obeya bijeenkomsten en andere agile ceremonies

Om de vorm te vinden die het best bij jullie past, kijken we als organisatieadviseurs eerst naar de behoeften van jullie teams en organisatie. Daar waar het kan, betrekken we ook jullie stakeholders of klanten erbij.

Zo dragen ook de eerste experimenten in VR bij aan jullie duurzame ontwikkeling op één of meerdere terreinen. Het experiment kan zover gaan als jullie willen, zelfs zover dat teams helemaal hun virtuele thuis hebben gevonden en niet beter weten dan dat bepaalde sessies of vergaderingen voortaan in VR plaatsvinden.

Evenementen in VR

Naast productieve en creatieve bijeenkomsten, is het mogelijk om met Virtual Reality innovatieve groepsevenementen te organiseren. Denk aan medewerkersbijeenkomsten, kennis- en managementdagen, seminars en zelfs teambuildingsdagen of kerstborrels. Je kan het zo gek doen als je wilt; er valt met Virtual Reality altijd een passende vorm te vinden.

Met VR worden online evenementen iets heel fysieks, actiefs en persoonlijks. En deelnemers kunnen overal zitten: de woonkamer, het kantoor of een adres in het buitenland. Ook is het leuk om bepaalde momenten te markeren als team of organisatie.

Op basis van een intakegesprek, stellen we een eerste versie van een programma samen voor het betreffende evenement in VR. Meestal gaan we uit van een dagdeel voor het hele programma. Nadat we het programma hebben getoetst, helpen we alle collega’s individueel om bekend te raken met de bril en de software die we gebruiken. Zo kunnen ze direct en makkelijk deelnemen aan het programma wanneer dat van start gaat.

Tijdens de bijeenkomst zelf zetten we één of meerdere begeleiders in om het team te faciliteren. Tijdens en/of na de bijeenkomst reflecteren we op hoe het evenement verlopen is, en wat de toevoeging van VR is geweest aan het geheel.

Waarom hybride werken met Organize Next?

Bij Organize Next werken adviseurs die jouw organisatie begeleiden bij de implementatie van toepassingen op het gebied van het nieuwe hybride werken. In de afgelopen 5 jaar hebben we ervaring opgebouwd in het begeleiden van teams in vernieuwende VR omgevingen. De voortschrijdende technologie heeft dit steeds makkelijker gemaakt. Wij trainen, adviseren en begeleiden jou en je organisatie bij het slim inzetten van Virtual Reality voor zakelijke toepassingen. Waar van toegevoegde waarde integreren we dit met oplossingen vanuit de Metaverse en Blockchain.

Gidion Peters

De wereld van organiseren staat aan de vooravond van grote veranderingen. Ik haal er plezier uit om daar een rol in te spelen: die van innovator. Door het ontwikkelen van nieuwe manieren van denken en werken. Zo help ik leiderschapsteams en organisaties in de VS, Europa en Latijns-Amerika.