De vierde ruimte als nieuwe werkplek

Wanneer je twee jaar geleden de term ‘thuiswerken’ had laten vallen, hadden de meesten gedacht dat het alleen voor de bevoorrechte of voor de gedisciplineerden onder ons was weggelegd. Inmiddels weten we door de Corona crisis beter en is thuiswerken voor de meesten al een tijd dagelijkse kost. Nu er weer licht aan het einde van de tunnel is is de vraag: hoe we ons werk nu gaan voortzetten? Gebleken is dat we uitstekend vanuit huis kunnen werken en dat dit onze efficiëntie juist ten goede komt. Toch wordt het menselijke contact echt gemist. We introduceren de nieuwste werkplek: de vierde ruimte. Die vierde ruimte vullen we in met Virtual Reality (VR) en in deze blog leggen wij je uit hoe en waarom.
Date
17 augustus 2022
Author
Gidion Peters
Categorieën
  • grenzeloos samenwerken
Organize Next

Deze blog is een samenwerking tussen Veldhoen + Company en Organize Next

De prijs van het thuis werken

Twee jaar na de wereldwijde pandemie hebben velen van ons een trots gevoel over hoe we ons hebben aangepast aan de veranderingen die de corona crisis teweegbracht in 2020. Van de een op de andere dag werkten we thuis, deden we alles ineens online en redden het zo goed als het kon. Maar, nu twee jaar later, is het duidelijk dat de manier waarop we ons hebben aangepast ook een prijs heeft gehad. De ‘Great Resignation’, ‘collaboration fatigue’, en ‘burnout’ zijn maar een paar voorbeelden van het zoeken naar balans, en dat maakt de ‘return to the office’ dus een heel actueel probleem momenteel.

Activity-based werken

Activity-based werken (ABW) houdt Veldhoen + Company al meer dan 30 jaar bezig. Nu is de situatie natuurlijk behoorlijk wat verandert, maar de principes blijven hetzelfde. In deze manier van werken, staat het principe dat verschillende mensen verschillende activiteiten verrichten tijdens hun dagelijkse werkzaamheden centraal. En dus ook dat mensen verschillende behoeftes hebben op het gebied van hun werkomgeving. Door een omgeving te ontwikkelen die op dit principe gebaseerd is, creëer je niet alleen een ruimte die past bij de werkzaamheden, maar ook een cultuur van connectie, inspiratie, vertrouwen en autonomie. Om over een toename in effectiviteit en productiviteit nog maar te zwijgen. En dat is precies de balans waar veel organisaties nu naar op zoek zijn, nu ze mensen weer terug willen krijgen naar het kantoor.

Het antwoord ligt niet op kantoor

De wereld is veranderd, maar onze mindset loopt nog achter. Dat wil zeggen dat als je bijvoorbeeld echt hybride wilt gaan werk, je niet ver (genoeg) komt met het besluit over hoeveel dagen mensen op het kantoor moeten verschijnen. Het kan zelfs averechts werken, dat mensen juist daardoor gedesillusioneerd worden en met het gevoel blijven zitten dat ze de vrijheid en andere voordelen van het nieuwe werken tijdens de pandemie weer kwijtraken. Uit Microsoft’s report The Work Trend Index blijkt dat 37% van de werknemers wereldwijd zegt dat hun werkgevers te veel van hun vragen, terwijl 61% van de business leaders zichzelf beschrijven als gezond: goede relaties met collega’s, een goed salaris, en vakantie nemen wanneer je het nodig hebt helpen daar aan mee. Dit is misschien een indicatie van de kloof tussen leiderschap en hun werknemers, of in Microsoft’s woorden: “Leiders begrijpen hun werknemers niet meer en hebben een wake-up call nodig”.

Bij het begin beginnen

Zo’n soort situatie leidt dan ook vaak tot het moment dat bedrijven Veldhoen + Company inschakelen: Ze willen verandering, begrijpen dat het complexer is dan het lijkt, en staan open voor het aanpakken van het probleem bij het begin. Veldhoen + Company werkt vanuit de visie en strategie, met het gebruik van data en inzichten, en kunnen dan helpen de werkgever en werknemers door middel van training, gedragsverandering, en virtuele verandering, een positieve werkomgeving te bouwen, niet alleen fysiek dus. En alleen als je het op die manier aanpakt kan je een cultuur creëren van connectie, inspiratie, vertrouwen en autonomie.

De vierde ruimte

We horen vaak van teams en organisaties die wel iets van VR gezien hebben: ‘Ja dat is leuk voor nu, maar als we toch weer terug kunnen naar kantoor, waarom zouden we dan nu nog iets nieuws proberen?’ We hebben echter juist nu ook geleerd dat we ons werk efficiënter en slimmer kunnen inrichten. We hebben immers ingezien dat thuiswerken (een “x” aantal dagen in de week) ons goed afgaat en dat het zelfs prettig is om vanuit huis te werken. Belangrijk hierbij is echter dat we niet op deze thuiswerkdagen ons uitputten met al die niet-interactieve, statische vergaderingen. Vanzelfsprekend ontstaat de vraag dan: ‘’Maar hoe zorg je dan wel voor effectieve meetings met interactie?’’. Juist…je begrijpt waar we heen willen: met behulp van Virtual Reality in de vierde ruimte! Maar… wat zijn die anders ruimtes dan?

  1. De eerste ruimte kennen we allemaal, namelijk ons oude vertrouwde kantoorpand waar we elke ochtend net voor negenen naar binnen liepen om vervolgens in de file te staan bij het koffiezetapparaat.
  2. De tweede ruimte is die van het thuiskantoor geworden. Deze bestaat al langer maar wordt sinds de pandemie volledig benut.
  3. De derde ruimte zijn de shared spaces waarin we netwerken en we gebruik maken van de aanwezige flexplekken.

Look & Feel van de vierde ruimte

Eigenlijk lopen inmiddels ruimte 1,2 en 3 als een mengelmoes door elkaar. Veel bedrijven zijn op zoek naar een nieuwe inrichting van hun kantoorpanden. Zo worden kantoren in de toekomst voornamelijk sociale ontmoetingsplekken waarin we juist met Virtual Reality de afstand kunnen overbruggen tussen de thuiswerkende shift en teamleden die op kantoor aanwezig zijn.

Maar hoe ziet dat er dan uit en waar bevindt zich die ruimte dan? Het mooie aan deze vierde ruimte is dat deze naadloos verweven kan worden tussen kantoor en thuis. Zo kunnen we geluiddichte VR ruimtes inrichten op kantoor, zodat de collega die daar aanwezig is een bespreking kan houden met het team dat die dag thuiswerkt. Het is een ruimte die van alle gemakken voorzien is om succesvol sessies vanuit bij te wonen of te organiseren. Zoals de foto hieronder laat zien heb je alle ruimte om vrijuit te bewegen en heb je, indien nodig, een schuifbare wand waarmee je optimale privacy kan creëren.

Wat is Virtual Reality voor bedrijven?

Waar we Virtual Reality voorheen voornamelijk kenden van de gamers, is er in de afgelopen jaren een grote verschuiving aan het plaatsvinden. De headsets zijn inmiddels qua gebruik lichter, intuïtiever, krachtiger (standalone) en goedkoper geworden. Ook is het aanbod aan software en applicaties voor samenwerken in 3D enorm toegenomen. Momenteel kunnen we dan ook stellen dat Virtual Reality volledig klaar is voor de zakelijke markt. Een paar jaar geleden kregen mensen die een nieuwe Samsung telefoon kochten een houder meegeleverd waar zij hun smartphone in konden klikken. Door het gebruik van een controllertje (met drie knopjes) kon je destijds video’s in 360 graden bekijken en simpele games spelen. Dit was een leukigheid van korte duur en op dat moment durfden nog maar enkelen te dromen van de volledige potentie. Tegenwoordig zijn er headsets op de markt waarmee je jezelf binnen de kortste keren (zonder tussenkomst van een smartphone) kan onderdompelen in compleet andere werelden.

 

Wat kan je met Virtual Reality?

Zijn de mogelijkheden met VR echt oneindig? Wij introduceren graag ‘Vergaderen3.0’ aan je. Digitale vergaderapps als Zoom of Teams kennen behoorlijk wat beperkingen. Want een van de grote restricties van vergaderapps is het gebrek aan interactie. Virtual Reality biedt mogelijkheden om in grote ruimtes met teamgenoten individueel of met alle genodigden gesprekken te voeren. Door realistische representaties (ook wel avatars) van jezelf heb je het idee hebben dat je echt samen bent en kan je ondanks de fysieke afstand leuke en effectieve bijeenkomsten organiseren. De voordelen van samenwerken in Virtual Reality zetten we op een rij:

  1. 3D geluid (iemand die links staat hoor je ook van links en iemand die verder weg staat hoor je ook verder weg)
  2. Prikkelende omgevingen (mogelijkheden om bijeen te komen op een onbewoond eiland of op Mars)
  3. Interactie zoals in ‘real life’ (bijvoorbeeld iets simpels als door elkaar heen praten is weer mogelijk)
  4. Mensen zijn niet-locatiegebonden
  5. Mogelijkheden tot opschalen

Gidion Peters

De wereld van organiseren staat aan de vooravond van grote veranderingen. Ik haal er plezier uit om daar een rol in te spelen: die van innovator. Door het ontwikkelen van nieuwe manieren van denken en werken. Zo help ik leiderschapsteams en organisaties in de VS, Europa en Latijns-Amerika.